top of page
 

»… Ko je ravnodušen do vseh predmetov in je obvladal strasti,
bi morala biti z redno vajo njegova pozornost osredotočena na Zvok,
ki pokonča um.
Ko se je očistil vseh misli in se osvobodil vseh dejanj,
bi morala biti njegova pozornost ves čas usmerjena na Zvok in
njegov um se potopi vanj.

Kot se čebela, ki pije nektar, ne zmeni za vonj, tako um, ki je potopljen v Zvok,
ne koprni več po čutnih predmetih, saj je povezan s sladkim Zvokom in
je zapustil svojo frfotajočo naravo…«

 

                                           Nadabindu upanišada, Brezčasni nauk upanišad, Viktorija Kos

                                                                                                                      https://www.razcvet-zavesti.si/upanisade/ 

Že stare kulture so verjele, da lahko zvok in vibracije pomagajo očistiti in pomladiti telo in duha ter s tem izboljšati zdravje in splošno počutje. Moderne znanstvene študije so dodatno odkrile, da zvoki narave pomagajo telesu zmanjšati reakcijo živčnega sistema za »boj ali beg« in povečajo parasimpatični odziv za umiritev. Takšne zvoke in vibracije lahko ustvarimo tudi z različnimi inštrumenti in pripomočki, vključno s pojočimi skledami.

a.jpg

Poslušanje organskih in naravnih zvokov, ki jih proizvaja vibracija skled, je zelo sproščujoče in pomaga znižati raven stresa. Drsenje s tolkalom po robu pojoče sklede ustvarja zvok in vibracije, ki se ne širijo samo po prostoru, temveč prodirajo globoko v naše telo. Ker smo sestavljeni iz približno dve tretjine vode, zvočne vibracije prodirajo do vseh notranjih organov in se širijo po krvnem in limfnem sistemu.

Zvoki narave

Kaj približno se dogaja med sproščanjem ob zvoku himalajskih posod, lahko opazujemo, ko nalijemo vodo v eno od njih in nanjo zaigramo. Na površini vode se sprva ustvarijo vzorci in manjše valovito gibanje, nato pa še kapljice, ki skakljajo s površine in plešejo po zraku. Pršenje kapljic proizvaja nežen, očarljiv zvok, podoben manjši fontani in prizor je zares neobičajen. Živo vodo iz pojoče sklede lahko zaužijemo, se z njo umijemo ali zalijemo domače lončnice in jim dodamo nekaj  revitalizirajoče lastnosti energije zvoka.

Živa voda

Sproščanje ob zvokih himalajskih posod

je individualno srečanje, ki traja 60 minut

in se odvija spontano, kakor je v tistem trenutku za udeleženca najbolj primerno.

Je zelo preprost in naraven postopek, brez kakršnih koli navodil, namigov, vizualizacij ali sugestij, kaj bi se »moralo« videti, doživeti ali doseči. Ne zahteva nikakršnega delovanja, ocenjevanja, nadzora ali naprezanja po početju česarkoli, temveč le prepustitev trenutku in čudovitim, prelivajočim se zvokom, ki pritegnejo pozornost in brez vsakega prizadevanja privedejo v stanje globoke sproščenosti.

Essential Oils

Že energija samega prostora zaradi kombinacije tople svetlobe majhnih svečk in sladkega vonja izbranih eteričnih olj vzpostavi umirjeno razpoloženje in željo po počitku. Vrste ali trajanje različnih tehnik sproščanja se med tretmajem prilagajajo željam udeleženca, zato je skoraj vsako srečanje edinstvena, drugačna izkušnja, ki privede do novih spoznanj o samem sebi.

Potek tretmana

10 minut uvodnega umirjanja se običajno izvede v sedečem položaju:

 • Z zavestnim usmerjanjem um osredotočimo na zaznavanje prostora v katerem se nahajamo, lastno telo, nemirne misli in občutke, dihanje in bivanje v trenutku. 

 • Vsak pri sebi v mislih sestavimo namero – sankalpo, ki je sanskrtski izraz iz jogijske prakse in se nanaša na srčno željo, resno zaobljubo, namen ali globoko odločitev, da v življenju dosežemo določeno spremembo ali cilj. Namera je osebna odločitev, ki v času globoke sproščenosti, ko je podzavest čista in v stanju sprejemanja, kot seme vzklije v naši podzavesti, kasneje pa z rednim in ljubečim vzgajanjem tega semena  opazujemo njegovo rast in manifestacijo v našem življenju.

 • S kratko in preprosto pomirjevalno dihalno vajo še dodatno prispevamo k sproščanju napetosti in boljši pretočnosti življenjske energije skozi celotno telo.

Osredotočanje in namera
Meditation
20220206_121553 – kopija_edited.jpg
Sproščanje ob zvoku

Nadaljnje sproščanje ob zvokih treh različnih himalajskih posod traja približno 40 minut in poteka na mehki, debeli blazini v ležečem položaju na trebuhu in hrbtu. Po posodah se nežno udarja ali drsi po zgornjem robu, kar daje čudovit harmonični zvok in možnost ne samo poslušanja, ampak tudi občutenja naravne vibracije.

 

Pojoče posode se med tretmajem izmenično:

 • premikajo nad in ob telesu – subtilnem, avričnem polju,

 • odlagajo vzdolž hrbtenice po vseh glavnih energijskih centrih – čakrah, dlaneh ali stopalih,

 • drsijo po energijskih poteh – nadijih, meridijanih po dolžini celega telesa, zadaj in spredaj.

Zvok in vibracije pojočih posod se tako širijo v globine telesa, organov in celic, ter se hkrati dotaknejo naših čustev, uma in podzavesti. Zato je za boljšo pretočnost energije priporočljivo, da se spije nekoliko več vode že pred in tudi po tretmaju.

Zaključnih 10 minut lahko po želji preživite:

 • s počivanjem v razkošju popolnega miru in tišine,

 • z nežno prebuditvijo telesa in duha z nekaj koristnimi jogijskimi raztegi,

 • z očiščevalno dihalno vajo in

 • zaključnimi besedami zahvale in hvaležnosti.

 

Zaradi lažje izvedbe tretmaja je priporočljivo, da ste oblečeni v toplih, udobnih, lahkotnih oblačilih, brez nakita, gumbov ali zadrg in po potrebi pokriti z rahlo rjuho ali odejo.

20220206_122501 – kopija_edited.jpg

Nekatere koristi sproščanja ob zvokih himalajskih posod

na telesnem nivoju:

 • sproščanje mišične napetosti

 • zmanjšanje telesne utrujenosti

 • lajšanje bolečin (sklepi, mišice, glavoboli …)

 • čiščenje toksinov iz telesa

 • spodbujanje delovanja globokih organov

 • ureditev prebave

 • boljša cirkulacija krvi in limfe

 • blaženje tinitusa

 • regeneracija in pomladitev telesa

 • vzpodbujanje procesov samozdravljenja

Nekatere koristi

na duhovnem nivoju:

 • zmanjšan nivo stresa, jeze, nezadovoljstva

 • čustveno in vedenjsko ravnovesje

 • ozaveščanje in osvobajanje starih travm

 • transformacija neželenih vedenjskih vzorcev

 • čiščenje starih miselnih navad

 • uravnoteženje čustvenega odzivanja

 • odpravljanje blokad na energijskem nivoju

 • notranji mir, zaupanje v življenje

 • večja koncentracija, pozornost, ustvarjalnost

 • umirjanje hiperaktivnosti

 • ureditev spalnega ritma

 • blaženje izgorelosti

 • poslušanje lastne intuicije in navdiha

Nekateri udeleženci po tretmaju poročajo o različnih reakcijah, ki sprva mogoče komu delujejo kot moteče ali neželene, vendar ni nujno, da se tudi zgodijo.

 

Ko se med sproščanjem končno srečamo s svojo notranjostjo, se lahko zgodi, da privrejo na dan kakšni žalostni spomini, travme, ali nerazrešene čustvene bolečine. Škoda bi bilo, če bi to označili kot neželeno, saj je splošno znano, da se je koristno soočiti s svojo potlačeno zgodovino, ozavestiti stare škodljive vzorce in jih pričeti popravljati. Ker naš um poleg stare navlake, ponavlja, melje, komplicira, kombinira, analizira še sprotne vsakodnevne stresne dejavnike, sami sebe dobesedno bombardiramo in dušimo s smetmi, ki jih nikdar ne odstranimo.

 

Vsi ti umski viharji jemljejo telesu veliko energije, čemur obvezno sledi splošno slabo počutje in pogosto začetek kakšne bolezni. Zato je dobro, da se s pomočjo tehnik sproščanja naučimo postaviti v vlogo nevpletenega zunanjega opazovalca, od daleč pogledamo kaj se dogaja v naši notranjosti, ugotovimo kakšne narave so naše misli (vesele, žalostne, prestrašene, dvomljive, ljubosumne, …), s čim se naš um ves čas ukvarja (samogovori, analiziranje, načrtovanje, obtoževanje, prerekanje, …) in šele nato, ko vse to, kar nam po vsej verjetnosti niti malo ni všeč, prepoznamo, lahko začnemo spreminjati svoje mišljenje, navade, razvade, ravnanje in življenje.

 

Tako lahko rečemo, da skozi tišino najlažje zaznamo notranji kaos in zunanji nemir, ki ju dnevno doživljamo od jutra do noči, ter se ju končno zavestno odločimo tudi premagati. Kakorkoli se odvije tretma sproščanja, pa tudi če samo zaspimo in ne vemo nič, kaj se je dogajalo zadnje pol ure, je tudi to zelo dobro – končno je ego vsaj malo izklopljen in duša si lahko za trenutek oddahne.

Možne rakcije
20200730_202649_edited.jpg
bottom of page