top of page

     Zaradi pogostih zmotnih prepričanj o jogi, je na vprašanje, kaj joga JE, lažje odgovoriti, kaj joga NI. 

 

                                                                                     

                                                                                        Kaj joga ni 

 

Joga ni šport.

Med vadbo joge težimo k nadzorovanemu izvajanju telesnih položajev in usklajevanju gibanja z dihanjem. Brez napetosti in pretiravanja se osredotočamo na določene dele telesa, kaj počnemo z njimi, zaznavamo njegov odziv in se trudimo zavedati svojih misli ter občutkov. Vadba joge ni samo izvajanje jogijskih položajev, temveč vključuje različne tehnike dihanja, sproščanja in meditacije, ki pozitivno učinkujejo tako na telesnem, kot na duhovnem nivoju posameznika. Asane so samo orodje, s katerim ne krepimo le fizično telo, temveč preko njega hkrati dosegamo mirnost in uravnoteženost na psihičnem nivoju.

 

Joga ni tekmovanje.

Med vadbo joge ne tekmujemo z nikomer, niti sami s seboj. Napredovanje je postopno in hitrejše, če se vadbe lotimo počasi, nadzorovano in sistematično, ter potrpežljivo vztrajamo v samodisciplini. Vsak posameznik je drugačen, s svojimi sposobnostmi, zmožnostmi in cilji, zato je najpomembneje, da se ne primerjamo z nikomer, temveč se osredotočamo le na uspešno doseganje svojih.

 

Joga ni prelahka.

Mnogi so prepričani, da se na vadbi joge samo sedi, leži, diha, sprošča in poje mantre. Običajno je vadba joge sestavljena iz uvodnega osredotočanja in umirjanja uma, dihalnih in ogrevalnih vaj, ter na koncu še sproščanja in meditacije. Vendar pa vključuje tudi izvajanje jogijskih položajev, od osnovnih do zahtevnejših, ter različne stile izvajanja, ki so lahko zelo aktivni, intenzivni in fizično izredno zahtevni. Tudi tisti stili vadbe, ki vključujejo malo premikanja, so lahko v statičnih položajih dokaj velik izziv. Jogijski položaji pogosto aktivirajo mišične sklope, ki se pri drugih telesnih aktivnostih običajno ne uporabljajo. Prav tako nas joga postavlja v netipične telesne položaje, ki še najaktivnejšim športnikom predstavljajo velik izziv. Zato pa obstajajo različne variante in prilagoditve vadbe, glede na individualne sposobnosti in konstitucijo posameznikovega telesa.

 

Joga ni religija.

Joga je eden od mnogih filozofskih sistemov, je znanost, z izmerljivimi in primerljivimi rezultati, ter pravzaprav način življenja. Je duhovna disciplina, ki izhaja iz povezanosti telesa, uma in duha, s poudarkom na zavedanju trenutka, enosti, harmoniji, ljubezni in sprejemanju. Glavna jogijska etična načela za ravnanje s seboj in drugimi vključujejo sočutje, spoštovanje, neškodljivost, resnicoljubnost, poštenost v mislih in dejanjih, nepohlepnost, neizkoriščanje, manj materialistični pogled na svet, obvladovanje misli, čustev in dejanj,  čistost misli, telesa in okolja, zadovoljstvo, nepritoževanje, odločenost, navdušenost, disciplino, vztrajnost, samonadzor, samospoznavanje,  in podobno.

 

Joga ni modno nastopanje in dokazovanje.

Joga ni instant, čarobni pripravek za doseganje fantastičnega videza in telesne pripravljenosti čez noč. Vaje se izvajajo počasi, primerno posameznikovim sposobnostim, brez nepotrebne želje po izstopanju in impresioniranju drugih udeležencev. Ključ za zagotovljene in dolgoročne rezultate so predvsem rednost, samodisciplina, potrpežljivost in vztrajnost.

 

Joga ni samo za ženske.

Jogo v medijih in družabnih omrežjih danes najpogosteje oglašujejo ženske inštruktorice, zato prevladuje mnenje, da je to »ženski šport«, ki ni primeren ali dovolj  zahteven za »moške«. Vendar vas lahko preseneti dejstvo, da so skozi par tisočletno zgodovino jogo prakticirali izključno moški in da si je prva priznana dama joge izborila svoje mesto na tem področju šele pred dobrimi petdesetimi leti.   

 

Joga ni samo za suhe in gibčne.

Ni. Joga je za vse. Prilagodljiva je vsem oblikam, velikostim, starostim, spolom in sposobnostim. Za začetek vadbe ne potrebujete fleksibilnega telesa, temveč prilagodljivi um. Gibčno in mlado telo ni predpogoj za vadbo, saj to postanemo šele z rednim prakticiranjem. Vsak jogijski položaj ima svojo osnovno obliko, iz katere se lahko izpeljejo zahtevnejši položaji, kar pa je odvisno najprej od upoštevanja in poslušanja lastnega telesa. Na trenutke se vam joga lahko zazdi celo prezahtevna, saj vadba presega vaše sposobnosti in pripravljenost. Pravzaprav vas opominja na vaše pomanjkljivosti, ki bi jih bilo dobro izpopolniti, ter izziva, da stopite iz svoje cone udobja. Uči vas kako poslušati sebe, si slediti, napredovati tako, kot ustreza vam, in da se osvobodite sodb in kritik, tako do sebe, kot do drugih. 

 

                                                                              Kaj torej joga je?

 

Joga je način življenja - zaradi pozitivnih rezultatov, ki jih prinašata stalno prakticiranje in upoštevanje njenih načel, odpira poti k boljšemu življenju in lepši prihodnosti.

 

Joga je učenje – preko treniranja jogijskih položajev znamo nadzirati in obvladovati ne samo svoje telo, temveč tudi svoje ravnanje in spopadanje z vsakodnevnimi težavami in izzivi.

 

Joga je vračanje k sebi – z upočasnitvijo uma, nadzorovanim dihanjem in meditacijo se sprostimo, obrnemo vase, opazujemo Sebe z notranjimi očmi, ter se uglasimo s sporočili notranjega jaza. Slišimo svojo vest in intuicijo, verjamemo   notranjemu glasu in mu z zaupanjem sledimo.

Joga je umiritev misli – zgodovinski jogijski izreki (sutre) poudarjajo, da je joga prvenstveno umiritev miselnih vrtincev, vztrajanje in usmeritev pozornosti znotraj sebe, osredotočanje nase.

 

Joga je združitev – v sanskrtskem jeziku pomeni povezati ali spojiti, individualno z absolutno zavestjo, se vrniti v uravnovešeno, harmonično stanje.

 

Joga je stanje duha – doseganje globoke izkušnje notranjega miru, vračanje in bivanje duha v sedanjem trenutku.

 

Joga je sila – ki daje moč. Bolj ko se boste učili o sebi in svojih omejitvah, bolj ko se boste spoznavali in vedno bolj zanašali na svoje sposobnosti in potenciale, močnejši boste. Ne samo telesno, temveč tudi duhovno.

 

Joga je proces – je vseživljenjsko potovanje. Bolj kot spoznavate samega sebe in svoje omejitve na vadbeni podlagi, lažje boste pristni in resnični Jaz v realnem svetu.

 

Joga je zabavna – vzpostavi stik z vašim notranjim otrokom. Prevrača vas naprej, nazaj, navzgor in navzdol, dovoli vam, da ste nerodni, oponašate vsemogoče živali in na koncu vadbe celo zadremate. Resnično je eden izmed redkih trenutkov, ko se lahko sprostite brez sramu in občutka krivde, strahu pred kritiko in sodbami in ste resnično svobodni in sprejeti takšni kakršni ste.

 

 

JOGA  JE  TRENING  ZA  CELO  ŽIVLJENJE. 

JE  FANTASTIČNA  PRILOŽNOST  ZA  NAPREDEK  IN  SPREMEMBO  ŽIVLJENJA  NA  BOLJE.

VZPODBUDI  ČUDOVITO  PREOBRAZBO  DUHA  ZNOTRAJ  NAŠEGA  TELESA,

TER  ODKRIVA  MAGIČNE  SKRIVNOSTI  IN  MOČI  NAŠEGA  PRAVEGA JAZA.

bottom of page