Skupinska vadba joge za začetnike v mini in velikih skupinah

 

Na skupinski vadbi hatha joge se najprej umirimo, osredotočimo na vadbo in posvetimo pravilnemu izvajanju dihalnih tehnik, pranajami. Sledijo ogrevalne vaje, s katerimi se pripravimo na glavni del vadbe, izvajanje jogijskih položajev, asan. Zaključni del predstavljajo načini umirjanja uma, uravnoteženja, sproščanja in meditacije.

 

Vse to pozitivno vpliva na fizično telo, kar se odraža v splošni okrepitvi in večji gibčnosti, izboljšani drži, ter lajšanju in zmanjšanemu obsegu različnih telesnih težav. Hkrati ima izjemni učinek na duhovnem nivoju, saj se kmalu vzpostavi večje čustveno ravnovesje in zmožnost nadzora čustev, ublaži se živčna napetost zaradi stresnih situacij, odpravi nespečnost, poveča se zbranost in zmožnost ohranjanja pozornosti ter še veliko drugih dobrodošlih rezultatov.

 

Skupinska vadba joge poteka po urniku 90 minut, v mini skupinah do štiri in večjih skupinah, običajno okrog deset udeležencev. Primerna je za začetnike, tudi tiste, brez vsakega predznanja in izkušenj. Ker se lahko sproti prilagaja, je priključitev v skupino možna kadarkoli. V primeru resnejših težav, poškodb, bolezni ali bolečin, se o primernosti obiskovanja vadbe najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

 

 

Individualna vadba joge za začetnike

Individualna vadba joge omogoča, da se med inštruktorjem in vadečim vzpostavi izjemni zaupni odnos, ki je temelj za zagotavljanje uspešne prakse zadovoljevanja potreb vadečega in hkrati soustvarja pogoje za postopno doseganje posameznikovih ciljev. Posebej prilagojena navodila so lahko eden najboljših pristopov za začetne korake pri ukvarjanju z jogo, ponovno vrnitev k izvajanju vadbe, ali nadaljnje napredovanje na poti raziskovanja samega sebe. Je odličen način za poglabljanje prakse joge, ki se odraža na pospešenem izboljšanju telesnih in umskih sposobnosti.

Na zasebni vadbi se vse odvija okoli in samo za vas, prilagaja vašemu ritmu, željam, ciljem in urniku. Zasebni inštruktor vedno poskrbi za takojšnjo in sprotno pomoč, ter posamezniku primerne prilagoditve položajev. S tem zagotovi pravilno in varno poravnavo telesa. Asistiranje z namenskim dotikanjem in ciljnim prilagajanjem vašega telesa jogijskim položajem je sestavni del individualne vadbe, vsekakor po predhodnem dogovoru in strinjanju vadečega.

Privatna joga srečanja so prilagojena tudi tistim, ki zaradi družinskih obveznosti ali neobičajnega delovnega časa nimajo prave motivacije ali se preprosto ne morejo priključiti kateri od skupinskih vadb. Zato srečanje poteka na dan in ob času, ki je za vas najbolj primeren. Vodeni boste skozi vsak gib, položaj in zaporedje teh tako, kot je za vas najbolj primerno in varno. Sproti lahko postavljate vprašanja ali izrazite želje in nič vam ni treba storiti, česar nočete. Privoščite si in izkoristite čas, ki pripada samo vam.

Prednosti individualne vadbe joge ali v paru:

- popolna vsebinska prilagojenost vadbe  potrebam in željam posameznika

- popolna posvečenost inštruktorja

- popolna osredotočenost na vadbo brez motečih posredovanj ali komentarjev skupine

- popolna zasebnost brez radovednih pogledov skupine

- večja samozavest in veselje do vadbe

- zagotovljen zaslužen in potreben mir in sprostitev

- povečano medsebojno zaupanje, izboljšanje ali obnovitev medsebojnih odnosov

- večja učinkovitost, hitrejši napredek in lažje doseganje pozitivnih rezultatov joge

- prilagojen urnik posameznikovim časovnim zmožnostim, po predhodnem dogovoru

 

Na individualni vadbi hatha joge se najprej umirimo, osredotočimo in posvetimo pravilnemu izvajanju dihalnih tehnik, pranajami. Sledijo ogrevalne vaje, s katerimi se pripravimo na glavni del vadbe, izvajanje jogijskih položajev, asan. Zaključni del predstavljajo načini umirjanja uma, uravnoteženja, sproščanja in meditacije. Vadba traja 90 minut in poteka kot osebni trening z inštruktorjem, samostojno ali v paru. Primerna je za začetnike, tudi tiste, brez vsakega predznanja in izkušenj. Ker se lahko sproti prilagaja, se zahtevnost izvedbe jogijskih položajev na željo udeleženca temu ustrezno tudi poveča. V primeru resnejših težav, poškodb, bolezni ali bolečin, se o primernosti obiskovanja vadbe joge najprej posvetujte s svojim zdravnikom.